Afgelopen vrijdag 9 maart werd in het Noord-Hollandse Oosterleek op feestelijke wijze het langhuis geopend na een renovatie van ruim 1,5 jaar. Vorig jaar schreven we reeds over de open dag waar wij bij aanwezig waren, mede georganiseerd om een crowdfundingsactie onder de aandacht te brengen voor het terugbrengen van de betegelde schouw.

Het langhuis was in ontzettend slechte staat toen Vereniging Hendrick de Keyser het in bezit kreeg. Onder andere het dak was gedeeltelijk ingezakt, in de muren zaten gaten en het hout was verrot. Door in feite het gehele pand te strippen en alle bruikbare delen te bewaren, kon het langhuis stap voor stap weer worden opgebouwd. In het huis prijkten oorspronkelijk twee wonderschone schouwen, betegeld met maar liefst 10 tableaus, witjes en diverse randtegels. In de jaren 90, toen het huis reeds leeg stond, zijn deze tegels helaas van de schouwen ontvreemd.

Begin 2017 stelde Vereniging Hendrick de Keyser aan ons de vraag of het mogelijk was om voor beide schouwen soortgelijke tegels als de originele aan te leveren. Er waren foto’s beschikbaar uit de jaren 50 en later waarop de schouwen grotendeels in beeld waren. Hoewel het enkele maanden heeft geduurd, is het uiteindelijk gelukt om oorspronkelijke 19e eeuwse tegels en tableaus, gelijk aan de types die zich ooit in het langhuis bevonden, aan te leveren.

De opening was dan ook voor ons een bijzonder moment! Originele Nederlandse antieke tegels worden maar zelden terug geplaatst in de stijl waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren. Het prachtige gerestaureerde langhuis en haar schouwen maken dit alles dan ook tot een memorabel project voor Regts – Antieke Tegels.

Wilt u het eindresultaat met eigen ogen bewonderen? Dan is het goed om te weten dat het langhuis in Oosterleek een ‘Monument & Bed’ is. U kunt er verblijven! Meer informatie vindt u hier.