Afgelopen zaterdag ontvingen wij het bericht dat bij het slopen van een oud huis in het noorden van Nederland een oude betegelde muur tevoorschijn was gekomen. De muur was lange tijd verborgen, omdat er in de 19e eeuw een groot rookkanaal voor was gebouwd. Hoewel het in feite nog slechts een restant van de oorspronkelijke muur was, werden er toch ruim 100 17e eeuwse tegels gevonden!

Dit was natuurlijk een bijzondere vondst, maar wat voor een nog grotere verrassing zorgde was dat de muur ook origineel 17e eeuws was. In de afgelopen 300 jaar zijn vrijwel alle originele betegelingen uit de Gouden Eeuw verwijderd, wat nog maar eens aangeeft hoe bijzonder dit stukje muur was. Het is een geweldige ervaring om iets, wat honderden jaren verborgen is geweest, weer te zien verschijnen.

De tegels waren over het algemeen in zeer goede staat, maar natuurlijk wel ontzettend vuil. De muur was in een veel slechtere staat en diende gesloopt te worden. Logischerwijs mochten wij de tegels verwijderen, waar we slechts 1 uur en 15 minuten voor nodig hadden zonder één tegel te beschadigen.